Zostało mi trochę cytrynowego kremu, więc wymyśliłam sobie deser jagodowy. Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser, a przy tym smaczny i orzeźwiający. Do deseru można wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. leśną borówkę i borówkę amerykańską. Śmietankę można zastąpić jogurtem lub kokosową śmietanką.
Deser jagodowy
Składniki:
2 porcje
200 g jagód
4 czubate łyżki cytrynowego kremu, tutaj przepis
150 ml śmietanki
2-3 łyżki jagód
1 listek żelatyny
Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Odciśnij i podgrzej do rozpuszczenia. 150 gram jagód zmiksuj z cukrem. Dodaj żelatynę energicznie mieszając. Ubij śmetankę na sztywno i wymieszaj z cytrynowym kremem. Napełnij szklanki na przemian jagodowym musem i cytrynową śmietanką. Zakończ musem i posyp resztą jagód.
3 komentarze
Pyszności! :) muszę kupić w końcu jagody! :)
Koniecznie!
Mój synek uwielbia borówki amerykańskie i ten deser to strzał w dziesiątkę. Na pewno będzie mu smakował, tylko nie mogę znaleźć przepisu na krem cytrynowy…