Deser roden z Budapesztu

Rolada bezowa z Budapesztu to bardzo popularny deser w Szwecji. Bardzo lubie bezy wiec ten deser od razu wpadl mi w oko. Pieczenie takiej bezy jest proste ale wymaga troche wprawy. Beza musi byc w srodku troche wilgotna, aby mozna ja bylo latwo zwinac w rulon. Dodatki to juz bajka.

Tradycyjna rolade piecze sie z laskowymi orzechami i dodatkiem soku z cytryny. Na nadzienie sklada sie ubita smietanka bez cukru, wymieszana z pokrojonymi mandarynkami. Ja uzywam z puszki, bo uwazam za bardzo pracochlonne filetowanie malych mandarynek.

Jedyna wada tego deseru jest to , ze trzeba go od razu zjesc. No coz taka wada to zadna szkoda u nas, bo ten deser znika z talerza w gnieniu oka

Przepis na rolade bezowa z Budapesztu

Skladniki:

1 rolada

  • 4 bialka
  • 1 lyzeczka soku z cytryny
  • otarta skorka z cytryny
  • 2 ½ dl cukru
  • 1 dl zmielonych orzechow laskowych
  • 2 lyzki maizeny (moze byc maka ziemniaczana)
  • 2 lyzki grubo posiekanych orzechow laskowych
  • 1 lyzeczka kakao

Nadzienie

  • 300 ml śmietanki, 36%
  • 1 mała puszka mandarynek

 

Wykonanie:

  • Zmiel orzechy, a reszte grubo posiekaj
  • Ubij piane z sokiem cytrynowym i skorka otarta z cytryny. Potem powoli dodadawj cukier i ubijaj, az piana bedzie lsniaca.
  • Wymieszaj orzechy i maizene i dodaj do piany. Wymieszaj delikatnie recznie.
  • Forme wyloz pergaminem. Napelnij szpryce piana i wyciskaj grube paski jeden obok drugiego. Posyp na wierzchu reszta orzechow.
  • Piecz beze na 150ºC (termoobieg) przez 25 minut. Wyjmij, przeloz na sciereczke, oderwij pergamin i pozostaw do ostygniecia.
  • Ubij smietane bez cukru i wymieszaj z mandarynkami. Rozluz rownomiernie na bezie i zroluj wzdluz dluzszego boku. Posyp kakao.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *