Deser walentynkowy dla dwojga

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, chciałabym więc dzisiaj zaproponować Wam deser walentynkowy dla dwojga. Jest to prosty deser zwany Meyer lemon pudding cake. Deser walentynkowy to inspiracja pochodząca z moich dwóch ulubionych deserów sufflé i krem creme brulee. Jak dla mnie idealny deser walentynkowy, który można podać z malinami, ich soczystą czerwienią symbolizującą miłość.

Meyer lemon pudding cake najlepiej upiec w małych ceramicznych foremkach np. w tartatelkach lub ramekinach znanych tu i ówdzie jako kokilki. Ja mam ich mnóstwo i przeróżnego kształtu, nawet te w kształcie serduszka. Dzisiaj po raz pierwszy użyłam moich nowych tartatelek. Sprawdziły się!

Deser walentynkowy to bardzo smaczny deser. Nie za duża porcja, idealna z lampką prosecco.

Deser walentynkowy

Składniki:

na 3-4 porcje

2 jajka

125 ml cukru

2,5 łyżki rozpuszczonego masła

25 g mąki pszennej

60 ml soku z cytryny

2 łyżki mleka

otarta skórka z 1 cytryny

Dodatkowo

cukier puder

maliny lub inne owoce

Nastaw piekarnik na 175ºC. Piekarnik koniecznie musi być nagrzany. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło z cukrem i mąką. Następnie dodaj kolejno żółtka, sok z cytryny, otartą skórkę i mleko. Miksuj aż wszystkie składniki będą połączone, a masa jednolita. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj foremki masłem i napełnij masą równo z brzegiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od wielkości ramekinów. Moje miały średnicę 12 cm i piekłam je przez 25 minut. Dla pewności można zmierzyć temperaturę puddingu, która powinna wynieść około 85ºC.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *