Deser z czereśniami

Szybki deser z czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne na deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato. Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają.

deser z czereśniami przepis

Deser z czereśniami

Składniki:

4 porcje

300 g wypestkowanych czereśni

2-3 łyżki cukru, lub wedle smaku

1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku

250 śmietanki kremówki

½ łyżeczki waniliowego ekstraktu

½ l mleka

1 łyżka skrobii ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżka kakao

100 g czekolady, u mnie mleczna

deser z czereśniamiUgotuj budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj powoli. Do drugiej połowy dodaj cukier, skrobię, a następnie wlej do gorącego mleka. Zagotuj, mieszając cały czas i gotuj aż budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Napełnij budyniem szerokie szklanki i odstaw do ostudzenia.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie wypestkuj i zagotuj z cukrem. Gotuj przez 3 minuty. Owoce powinny być jedynie lekko rozgotowane. Dodaj odciśniętą żelatynę (napęczniałą żelatynę w proszku podgrzej) do gorących owoców i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Ubij śmietankę z wanilią. Na czekoladowy budyń wyłóż sos czereśni, a następnie bitą śmietanę. Zamieszaj lekko. Całość posyp pokruszoną czekoladą i udekoruj całymi czereśniami.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *