Dietetyczne brownies z dynii

Dzisiejsze brownies jest bardzo nietypowe. Zawiera jedynie jedną łyżkę oleju zamiast tradycyjnej, obfitej porcji masła. Do ciasta włożyłam puree dyniowe, i stąd ciasto ma bardzo soczystą konsystencję . W brownies nie może zabraknąć czekolady. Dodałam grubo posiekaną gorzką czekoladę wymieszaną  z cynamonem, kakao, gałką muszkatałową i mielonymi goździkami.
Dietetyczne brownies z dynii o smaku korzennym przypominają mi święta. Uwielbiam przyprawy korzenne, a pierniki mogę jeść przez cały rok.

Przepis na dietetyczne brownies z dynii

Składniki:

12 porcji

  • 1 ½ dl puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 łyżka oleju do gotowania
  • 2 ½ dl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 dl cukru muscovado
  • 11/2 dl czekolady, z grubsza posiekanej

Wykonanie:

  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce wymieszaj lekko wszystkie  mokre składniki
  • Wymieszaj delikatnie wszystko razem, (nie mieszaj za dlugo)
  • Wylej ciasto do natluszczonej formy i piecz
  • na 160 º C(termoobieg), około 25 minut.
  • Niech brownies ostygnie przed pokrojeniem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *