Dietetycznie siostry i bracia!

Coś ostatnio jest bardzo na słodko na moim blogu, więc dzisiaj mały dietetyczny przerywnik. To ucierane jagodowe ciasto  z czystym sumieniem można zjeść na śniadanie. Ciasto jest naszpikowane dobrodziejstwami z okolicznych lasów, czyli jagodami. Poza tym dodałam błyskawicznych płatków owsianych, jogurtu, znikomą ilość tłuszczu i znacznie ograniczyłam cukier.

Czy ciasto jest słodkie? Tak ale nie przesadnie.

Przepis na ucierane ciasto z jagodami, wersja dietetyczna (12 porcji)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 ½ dl mleka
  • 1 ½ dl jogurtu
  • ½ dl oleju roślinnego
  • 2 dl brązowego cukru
  • 4 dl mąki
  • 1dl płatków owsianych
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 ½ dl świeżych jagód
  • 1 dl cukru perłowego do posypania

Wykonanie:

  • W dużej misce wymieszaj jajko, mleko, jogurt, olej i brązowy cukier.
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę, cynamon, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól i dodaj do mokrych składników. Nie ubijaj, bo inaczej ciasto będzie zbite.
  • Wreszcie delikatnie wmieszaj jagody.
  • Wylej ciasto do foremki,posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką. Posyp perłowym cukrem.
  • Piecz ciasto w temperaturze 170 ° C (termoobieg), około 35 minut.
  • Podawaj ciasto na ciepło lub schłodzone.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *