Dip i chipsy tortilla

Każdemu się przytrafi, że gdzieś w zamrażalce znajdzie się jakaś wyschnięta tortilla. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc szukałam pomysłu na wykorzystanie czerstwej tortilla. Propozycja nie do odrzucenia to domowe chipsy z tortilla, bardzo łatwe do zrobienia.
Pokroiłam tortilla na małe trójkąty, zrumieniłam na oleju i  posypałam kajenskim pieprzem. Możesz oczywiście wybrać jakieś inne przyprawy czy zioła.

Chipsy i dipy to zakochana para. Zrobiłam bardzo smaczny dip z gęstego greckiego jogurtu, odrobiny majonezu i kukurydzy z puszki. Calość dosmakowałam zieloną chili, czerwoną cebulką, pokrojoną w mikroskopijną kostkę i kilkoma kropelkami sosu chili, kilkoma bo ten co mam w domu jest super ostry.

Super tapas tanim kosztem na sobotni wieczór!

Przepis na jogurtowy dip i chipsy z tortilla

Składniki:

na 5 porcji

  • 1 mała puszka kukurydzy (125 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 zielone chili
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 dl jogurtu greckiego, gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka kropli sosu chili
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera feta
  • sól do smaku
  • 3 tortilla
  • 1 dl oleju do smażenia

Wykonanie:

  • Oczyść chili z rdzenia i nasion i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj cebulę, pokrój paprykę.
  • Obierz i przeciśnij czosnek.
  • Zmiksuj kukurydzę na ziarnistą masę i wymieszaj z jogurtem, pokruszonym serem feta i majonezem.
  • Dodaj warzywa, sól i dobrze wymieszaj. Dopraw dip dowolnym sosem chili.
  • Posyp dip posiekanym szczypiorkiem.
  • Pokrój tortilla na małe kawałki jak np. trójkąty i zrumien na oleju. Rozłóż na papierowych ręcznikach i posyp pieprzem kajenskim czy inną przyprawą.
  • Podawaj tortilla z dipem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *