Cynamon to przyprawa znana od tysiącleci, smaczna i zdrowa. Mimo wszystko nie należy z nią przesadzać ale jedna łyżeczka dziennie nie zaszkodzi. Cynamon… kto nie zna jego aromatu. Cynamonowa owsianka, cynamonowe bułeczki, glögg…Jego zapach wprawia w błogie odprężenie i poprawia nastrój. Poza tym wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa. Obok słodkich wypieków można go również używać w codziennym gotowaniu. Cynamon można stosować jako zmieloną przyprawę lub w całości wrzucić do gotującego się curry.
Działa przeciwzapalne
Naukowcy zidentyfikowali ponad siedem różnych rodzajów związków flawonoidowych w cynamonie. Związki te są bardzo skuteczne w zwalczaniu niebezpiecznych stanów zapalnych w całym organizmie.
Cynamon ponoć dobrze służy cukrzykom
Najnowsze badanie sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Cynamon blokuje enzymy, które są odpowiedzialne za wchłanianie glukozy do krwi. Prowadzi to do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, co jest ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Oczywiście mowa tu o spożywaniu cynamonu bez cukru.
Gwarantuje świeży oddech
Badania wykazały, że ekstrakty zawarte w cynamonie wydają się chronić przed bakteriami, które mogą powodować nieświeży oddech, próchnicę i inne infekcje jamy ustnej. Cynamon działa po prostu jako antybakteryjny płyn do płukania ust.
Polepsza krążenie krwi
Cynamon poprawia krążenie krwi i zapobiega jej zakrzepom. Podnosi również temperaturę ciała, co jest dobre dla osób, które mają zimne dłonie i stopy…Sądzę, że fizyczna aktywność rozgrzewa równie dobrze wszystkie części ciała.
Przyspiesza metabolizm
Jedzenie cynamonu na śniadanie może w rzeczywistości zwiększyć metabolizm. Powolny rozkład cynamonu w organizmie przedłuża uczucie sytości. Czas między posiłkami wydłuża się, co sprzyja kontroli nad wagą.
Nie wiem ile w tym prawdy, wiem jednak, że większość leków pochodzi z dawnych naturalnych receptur opartych na roślinach o właściwościach zdrowotnych. Rośliny od początku istnienia ludzkości zawsze stanowiły naturalne źródło substancji leczniczych. Źródło to jest tak obfite w różnorodne związki, że wciąż są odkrywane nowe substancje łagodzące lub eliminujące objawy chorobowe.
6 komentarzy
Świetny post. Dużo cennych informacji.
Bardzo lubię cynamon i ogólnie przyprawy korzenne :)
Cynamon jest pyszny, ładnie pachnie i jak widać jest też zdrowy :) Rewelacyjny do wielu dań – nie tylko tych na słodko :)
Bardzo lubię i dość często go używam i powiem szczerze że nie miałam pojęcia że jest tak zdrowy :)
Uwielbiam aromat cynamonu szczególnie w okresie świątecznym. Jest genialnyw wypiekach takich jak szarlotka i piernik ( moich ulubionych) . Coraz częściej dodaję go też do innych dań.
My cynamon w kuchni używamy przez cały rok :D Uwielbiamy go wręcz :D