Domowa granola na śniadanie

Domowa granola na śniadanie. Sama ją przyrządzam, dużo orzechów, kokosu, nie za dużo suszonych owoców, pokaźna porcja tahini…To tak na szybkiego część składników pochodząca z nowego przepisu na granola.

Jest tyle różnych sposobów na granola, z cynamonem, czekoladą czy suszonymi owocami. Warto przyrządzić ją z tahini. Macie wątpliwości? Też miałam dopóki nie spróbowałam! Lubię moją granola z jogurtem i  owocami na śniadanie. Ta jest wyjątkowo pyszna!

domowa granola

Przepis – domowa granola

Składniki:

na około ¾ l granola

po 100 g migdałów, orzechów laskowych i orzechów nerkowca

2 łyżki sezamu

garść kokosowych chipsów

100 ml tahini

10 daktyli

50 ml wody

2 łyżki kokosowego oleju

na śniadanie granolaNamocz daktyle w wodzie, wypestkuj i zmiksuj. Do dużej miski wsyp orzechy, kokosowe chipsy i nasiona sezamu. Dodaj zmiksowane daktyle i tahini. Wymieszaj składniki i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 150ºC i piecz granola przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przechowuj w zamkniętym słoiku.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *