Domowa granola orzechowo kokosowa

Uwielbiam jeść na śniadanie domową granolę z jogurtem i owocami. Latem granola smakuje mi najbardziej, bo podjadam ją ze świeżymi owocami. Dlatego właśnie proponuje   dzisiaj granolę orzechowo kokosową bez suszonych owoców.

Orzechy, migdały i nasiona wymieszałam ponadto z kokosowym oleju. Polecam Wam zaopatrzyć się w słoik ekologicznego tzw. raw kokosowego oleju, bo jest on bardzo zdrowy, a przy tym niezmiernie aromatyczny. Często pijam kawę z dodatkiem tego oleju. Nie mylcie kokosowego oleju z kokosowym masłem, które zawiera szkodliwe dla organizmu tłuszcze hartowane, znane również pod nazwą trans lub tłuszcze utwardzane.

granola orzechowo kokosowa

Granola orzechowo kokosowa najbardziej smakuje mi z leśnymi owocami. Dzisiaj zajadałam się jagodami. Pycha!

Domowa granola orzechowo kokosowa

Składniki:

około 0,5 l

  • 100 ml orzechów laskowych
  • 100 ml migdałów
  • ½ dl pestek dyni
  • ½ dl pestek słonecznika
  • ½ dl nasion lnu
  • 100 ml kokosowych wiórków
  • 1 łyżka kokosowego oleju
  • 1 łyżka kakao

domowa granola przepis

Posiekaj grubo orzechy i migdały. Dodaj pestki dyni, słonecznika, nasiona lnu i kokosowe wiórki oraz kakao. Ponieważ kokosowy olej ma półpłynną konsystencję proponuję rozpuścić go przed wymieszaniem z resztą składników.

Wysyp granolę na blachę wyłożoną pergaminem i susz w piekarniku nagrzanym na 150ºC przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i wsyp do szczelnego słoika.

 

 

 

1 Komentarz

  • Zrobiłam dwie granole z Pani przepisu cynamonową i orzechowo-kokosową i wyszły bardzo dobre . Pięknie prezentują się w szklanych słojach .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *