Domowe gołąbki z młodej kapusty i bulgur

Moje dzisiejsze gołąbki różnią się od tradycyjnych gołąbków tym, że  ryż zastąpiłam tureckim bulgur. Bulgur przygotowałam tnaczej, bo zamiast go lekko podgotować jak to uczyniłam do sałatki z bulgur, zalałam go osolonym wrzątkiem i pozostawiłam na 30 minut, aby napęczniał.

Gołąbki z młodej kapusty i bulgur wyszły bardzo smaczne. Myślę, że trochę cierpliwości nie zaszkodzi, kiedy chcemy gotować tę potrawę. Dlatego gdy ja gotuję gołąbki, to nie bawię się w pojedyncze sztuki, tylko od razu robię „pełny gar”!

Do gołąbek ugotowałam sos grzybowy z suszonych grzybów, jeszcze zeszłorocznych zapasów. Dzięki suszonym grzybom sos był bardzo aromatyczny. Gotując ten sos czułam się jakbym była w lesie.

Przepis na domowe gołąbki młodej kapusty i bulgur

Składniki:

  • 1 główka dużej, młodej kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa, wieprzowo-wołowe
  • 4 ½ dl bulgur
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki wegetty
  • sól i pieprz

Sos grzybowy z suszonych grzybów

  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 5 dl bulionu grzybowego
  • 3 dl smietany
  • 3 łyżki mąki
  • 5 dl bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki kopru, posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego

Wykonanie:

  • Cebulę i zaparzone, suszone grzyby pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju. Zachowaj wodę (bulion grzybowy) , w której sparzylaś grzyby do sosu.
  • Zalej bulgur osolonym i wrzątkiem i pozostaw na 30 minut, aby napęczniał.
  • Zrób farsz do gołąbków, mieszając mielone mięso z bulgur, cebulą i grzybami. Całość dopraw dużą ilością pieprzu, solą i wegettą.
  • Na sparzonych wcześniej liściach kapusty ułóż farsz i zawin podobnie jak krokiety.
  • Podgotuj gołąbki w dużym , owalnym garnku, do którego na dno wlej trochę warzywnego bulionu. Gotuj około 20 minut. 
  • W między czasie ugotuj sos z suszonych grzybów.
  • Obraną cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju
  • Podlej grzybowym i warzywnym bulionem i gotuj jeszcze przez 5 minut, po czym dodaj śmietanę, przyprawy i zaciągnij mąką.
  • Zagotuj sos jeszcze raz, a na koniec dodaj posiekaną zieleninę.
  • Podawaj gołąbki polane sosem grzybowym.

Gołąbki to ulubiona potrawa mojego taty, więc przepis na nie dodałam do poniższej akcji kulinarnej.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *