Domowe hamburgery

Moje hamburgery smakowały bosko. Nic dziwnego! Domowe bułki do hamburgerów domowe hamburgery z mielonej cielęciny z mnóstwem cebuli i przypraw to po prostu niebo w …!

Znalazłam przepis na bułki do hamburgerów z tego blogu i pomyślałem, że warto go wypróbować.
Ciasto trzeba zostawić  do wyrośnięcia na noc w lodówce. Żaden  problem, jeśli wszystko dobrze się zaplanuje.

Potem już tylko pozostaje  toczyć małe kulki i zostawić je do wyrośnięcia pod przykryciem  na około 2 godzin.

W międzyczasie można spokojnie  zabrać się za przygotowywanie mięsa na huamburgery, umyć sałatę, krojenie i siekanie …

DOMOWE  BUŁKI HAMBURGEROWE

Składniki na 12 sztuk :

Zaczyn

  • 25 g swieżych drożdży
  • 320g mąki pszennej
  • 3½ dl letniego mleka (35-38 stopni)
Ciasto 

  • 220 g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko + 1 jajko, roztrzepane widelcem
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
  • nasiona sesamu do posypania
 
Wykonanie:
  • Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy letnie mleko. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę w ciepłym miejscu.
  • Dodać resztę mąki, sól, olej i cukier i zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Przykryć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki.
  • Następnego dnia dzielimy ciasto na małe kawałki o wadze około 70 g i formujemy okrągłe bułki do hamburgerów. Układamy bułki  na blasze pokrytej pergaminem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
  • Przykrywamy bułki  i odstawiamy na 2- 2,5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
  • Pieczemy bułki 12-15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.

DOMOWE HAMBURGERY

Składniki na 12 sztuk :

  • 1.8 kg zmielonej cielęciny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy grill
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 duże cebule, drobno pokrojone
  • 1 szklanka śmietany

Dodatki

  • sałata lodowa
  • 2 duże pomidory
  • frytki (6  ziemniaków + 3 dl oleju)
  • 1 czerwona cebula
  • ketchup
  • dressing do hamburgerów

Wykonanie:

  • Wymieszaj składniki na farsz i uformuj 12 hamburgerów.
  • Smaż hamburgery na patelni grillowej lub na grillu.
  • Usmaż frytki. Przekrój bułki i wypełnij dodadtkami.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *