Domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe, idealny deser na niedzielę. Podaję je z lekko ubitą kremówką…Lubicie bitą śmietanę? Ja uwielbiam! Z czekoladowymi lodami jeszcze bardziej! Domowe lody są najlepsze. Można przyrządzić takie jakie tylko dusza zapragnie. Tradycyjne lody ale i lekkie sorbety, puszyste parfait i dietetyczne lody jogurtowe. Jemy lody przez cały rok. Latem to wspaniały orzeźwiający deser. Zimą pyszny z gorącą kawą, naleśnikami czy goframi. Deser dla całej rodziny.

Domowe lody

Składniki:

ok. 600 ml

60 g masła

250 ml mleka

2 duże jajka

200 g gorzkiej czekolady

125 ml kremówki + 125 ml do podania

70 g cukru

½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu

szczypta soli

2 łyżki liofilizowanych malinami

Zagotuj połowę mleka z masłem. Z drugą połową mleka roztrzep jajka i wlej do gorącego mleka energicznie mieszając. Doprowadź mieszankę do wrzenia ale nie gotuj, bo będzie jajecznica.  Wlej mieszankę do blendera i dodaj pokrojoną czekoladę. Miksuj przez chwilę, a następnie wsyp cukier i wanilię i miksuj jeszcze przez 30 sekund. Na koniec wlej śmietankę i miksuj kolejne 30 sekund. Przelej lody do miseczki, przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 6 godzin. Mieszaj lody co godzinę, aby się równo zamroziły. Można uszyć maszynki do lodów. Napełnij miseczki lekko zamrożonymi lodami. Ubij śmietankę i udekoruj nią deser. Całość posyp liofilizowanymi malinami.

 

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *