Domowe lody jagodowe

Domowe lody jagodowe przy pomocy maszynki do lodów czy też nie zawsze się udadzą. Są to jedne z najłatwiejszych lodów do zrobienia, bardzo kremowe z dodatkiem serka, więc mogę je z powodzeniem nazwać lody  jagodowe ala cheesecake. 

domowe lody jagodowe

Lody jagodowe można przyrządzić ze świeżych lub mrożonych owoców, czy nawet z dżemu jagodowego domowej roboty. Owocowe lody to moje ulubione i takie najczęściej robię. Moje dzieci przepadają za lodami czekoladowymi i takie wkrótce im zrobię. Ale dzisiaj rozkoszujemy się na jogodowo!

przepis na lody jagodowe

Przepis na lody jagodowe

Składniki:

na około 2 litrów lodów

  • ½ l jagód, mrożonych lub świeżych
  • 100 ml cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g serka
  • 150 ml brązowego cukru
  • ½ l śmietanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

  • Zagotuj jagody z cukrem. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w łyżce wody i dodaj do jagód. Zamieszaj i gotuj aż jagody się zagęszczą. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Ubij serek z brązowym cukrem i wanilią, po czym dodaj śmietankę. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aż uzyskasz konsystencje kremu. Dodaj jagody i zamieszaj.
  • Przełóż lody do naczynia i włóż do zamrażalki na conajmniej 5 godzin. Przez pierwsze 3 godziny zamieszaj co godzinę, aby lody równomiernie się mroziły. Jeśli lody mroziłaś w maszynce do lodów nie trzeba tego robić. Porcja lodów jest duża a moja maszynka do lodów mieści jedynie 1 litr, więc ja mieszałam moje lody co godzinę.

16 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *