Domowe masło orzechowe z nasionami

Dzień dobry! Zbliża się lato, więc coraz częściej sięgam po letnie przepisy. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na domowe masło orzechowe z nasionami. Bardzo lubię domowe masło orzechowe, bo mogę wymieszać różne orzechy i nasiona. Po raz pierwszy zrobiłam takie mieszane masło  ze względów czysto praktycznych. W spiżarni zawsze mam mnóstwo orzechów. Ponapoczynane paczuszki orzechów i nasion trzeba kiedyś wykorzystać, zwłaszcza orzechy, które tracą smak. Takie czystki urządzam przed długimi wakacjami. Są to małe porcje orzechów jak cashew, pekanowce czy rodzime orzechy włoskie i laskowe. Orzechy podjadam z chęcią bez obróbki, ale przyznacie, że domowe masło orzechowe to coś ekstra zwłaszcza na kanapki. Lubię mieszać je w koktajlów i dodawać do wypieków.

domowe_maslo_orzechowe

Domowe masło orzechowe jest za każdym razem inne, bo wszystko zależy w jakiej proporcji użyję poszczególnych gatunków orzechów i nasion. Ten przepis jest uniwersalny, bo nie wymaga jakiś określonych proporcji składników. Wszystko zależy od tego co akurat mam w spiżarce. Jeśli mam ochotę na bardziej słodkie masło orzechowe to oczywiście będzie w nim więcej nerkowców i orzechów pekan. Moim zdaniem są to najsłodsze orzechy. Jeśli mam ochotę na masło orzechowe o ścisłej konsystencji to dodaję więcej orzechów para i laskowych. Mimo wszystko jakie masło orzechowe otrzymam nie zmienia to faktu, że będzie ono zdrowo i smaczne.

maslo_orzechowe_kanapki

Jednakże do zrobienia domowego masła orzechowego potrzebujecie bardzo dobrej jakości malakser. Blender czy ręczny mikser raczej się nie sprawdzają. Próbowałam kiedyś zmiksować masło orzechowe w ten sposób ale było to bardzo uciążliwe. Odkąd kupiłam nowy malakser miksowanie orzechowego masła to po prostu przyjemność.

Domowe masło orzechowe

Składniki:

ok.0,5 l

125 g migdałów

125 g nasion słonecznika

50 g cashew

125 laskowych orzechów

50 g orzechów pekan

szczypta soli

domowe masło orzechowe

Upraż migdały, orzechy i nasiona słonecznika na patelni lub w piekarniku. Orzechy powinny być gorące i błyszczeć się od tłuszczu. Umieść orzechy w malakserze i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Trwa to około 5 minut. Posól, zamieszaj i przełóż masło do naczynia z pokrywką. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Do czego używacie masło orzechowe? Uwielbiam smarować nim kanapki, dodawać do owsianki i gęstych koktajli. Kanapka posmarowana orzechowym masłem z truskawkami lub borówkami to przepyszne i zdrowe śniadanie.

15 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *