Domowe najlepsze

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia migdałowego masła. Wiadomo domowe najlepsze! Jestem pożeraczką migdałów, a takie migdałowe masło na świeżutki chlebek z jakimś dżemikiem to pychotka.

Masło migdałowe przyrządza się bardzo prosto. Dodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników czy chleba, wspaniałe do owsianki czy kaszki.masło migdałowe

Masło migdałowe

Składniki:

½ kg migdałów

szczypta soli

Upraż migdały w piekarniku lub na patelni. Praż od 20 do 30 minut w średniej temperaturze co i rusz potrząsając patelnią. Wrzuć migdały do blendera i miksuj najpierw na wolnych obrotach, a później szybszych. Możesz zmiksować również ręcznym mikserem, więc polecam zacząć miksować migdały od małej porcji i stopniowo dosypywać.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *