Dorsz skrei z risotto

Dorsz skrei z risotto. Jeśli jeszcze nie jedliście dorsza skrei to bardzo polecam. Pyszny gatunek dzikiego dorsza o delikatnym smaku. Ryba pochodząca z morza arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad. Łosoś, śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam.

dorsz skreiDorsz skrei

Składniki:

na 4 porcje

600 g filetów z dorsza

50 g zmielonych migdałów

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia

killa plasterków cytryny lub limonki

Risotto

200 g ryżu, u mnie avorio

1 szalotka

2 łyżki masła

700 ml rybnego bulionu lub warzywnego (dodaj rybnego sosu)

4 łyżki utartego parmezanu

sól do smaku

Do podania

zielony groszek z wody

kopeker do posypania

karmelizowane plasterki cytryny

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

skrei i risotto

Pokrój szalotkę bardzo dobro i zeszklij na maśle. Dodaj ryż. Smaż aż ryż stanie się błyszczący i przezroczysty. Zacznij stopniowo dodawać rybny bulion. Jeśli używasz warzywnego bulionu dodaj 2 łyżki rybnego sosu. Dolewaj bulion i gotuj risotto na wolnym ogniu, około 20 minut. Risotto powinny być kremowe, ale nie rozgotowane. Na koniec dodaj parmezanem i dopraw risotto solą. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź. Usmaż plasterki cytryny na maśle. Dodaj miód. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dopraw kawałki dorsza solą i pieprzem. Zamocz w rozmąconym jajku i obtocz w zmielonych migdałach lub bułce. Smaż rybę na złoty kolor po obu stronach. Ryba w środku powinna być śnieżnobiała i błyszcząca. Podaj skrei z risotto, groszkiem i karmelizowaną cytryną. Posyp koperkiem.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *