Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym

Ryba na obiad, u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym to wyśmienite danie na obiad. Bardzo lubię rybę z grzybami, więc kiedy w końcu znalazłam pierwsze kurki w lesie, od razu wiedziałam jak je wykorzystam.

Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz. Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką.

dorszDorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym

Składniki:

na 4 porcje

600 g fileta z dorsza

2 łyżki masła + 2 łyżki do kurek

1 łyżka oleju

sól i czarny pieprz do smaku

300 g kurek

1 łyżka posiekanego rozmarynu

2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Sos śmietankowo cytrynowy

1 szalotka

300 ml śmietany , u mnie wysokoprocentowa

1 łyżka masła

1 żółtko

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego koperku

szczypta szafranu

szczypta białego pieprzu

sól do smaku

ryba na obiad Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić.

Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i dodaj do szalotki razem z z sokiem z cytryny, przyprawami i koperkiem. Zagotuj sos mieszając energicznie. Gotuj przez 3 minuty.

Rozgrzej masło i usmaż kurki w dosyć wysokiej temperaturze. Kurki powinny się naprawdę smażyć, a nie gotować. Dodaj pietruszkę i rozmaryn, przypraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez minutę. Podaj usmażonego dorsza z sosem, pikantnymi kurkami i ziemniakami (na zdjęciu smażone młode ziemniaki w mundurkach).

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *