Dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami

Dzisiejszy obiad, dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ryby jemy bardzo często, na ogół grillowanego łososia ale coraz częściej sięgam i po inne ryby. Co prawda dorsz to żadna nowość, ale wierzcie mi nie zawsze można go teraz kupić, kiedy zostało wprowadzone embargo na jego połów.

Przyrządziłam dorsza w stylu włoskim. Najpierw moczyłam rybę w mocno osolonej wodzie, a później piekłam pod ziołową pierzynką. Pycha! Dorsza podałam ze szparagami i rzodkiewkami sauté. Nigdy jeszcze nie jadłam rzodkiewek na ciepło, więc koniecznie musiałam spróbować. Do ryby…świetna przystawka.

dorsz zapiekany

Dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami

Składniki:

na 5 porcji

  • 800 g fileta z dorsza
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki zmielonych orzechów, u mnie laskowe
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżeczki nasion słonecznika, uprażone
  • 100 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 250 g zielonych szparagów
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka świeżych ziół, u mnie rozmaryn i tymianek

Wykonanie:

  • Podziel dorsza na równe porcje i ułóż w podłużnej formie. Litr zimnej wody wymieszaj z 4 łyżkami soli i zalej nią dorsza. Mocz rybę przez 15 minut, następnie osusz ręcznikiem i włóż do piekarnika nagrzanego na 200º( termoobieg) na 5 minut.
  • Wymieszaj składniki na panierkę. Wyjmij rybę z piekarnika i odlej wodę. Posól i popieprz oraz rozprowadź panierkę. Włóż rybę z powrotem do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  • Obetnij zdrewniałe końce szparagów, a rzodkiewki pokrój w plasterki. Smaż na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty. Pod koniec dodaj czosnek, zioła oraz dopraw solą i pieprzem.

przepis na dorsza

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *