Drożdżowe pierogi nadziewane kaszą i feta

Dopadła mnie grypa stąd cisza na blogu. Dzisiaj już się lepiej czuję, a apetyt wraca mi  powoli do normy. Mój mąż nie zdążył zrobić zakupów, więc musiałam coś wymyśleć na obiad z tego co miałam w domowej spiżarce i lodówce. Wybór padł na drożdżowe pierogi nadziewane kaszą i fetą, nie wspomnę już o szpinaku, który domagał się przerobienia. Drożdżowe pierogi robię często zamiast pizzy. Można je z powodzeniem zamrozić a potem rozmrozić w mikrofali czy piekarniku.

drożdżowe pierogi

Drożdżowe pierogi nadziewane kaszą i feta

Składniki:

na 20 małych pierogów lub 10 większych

Ciasto drożdżowe 

200 g pszennej mąki
350 g mąki orkiszowej
100 g miękkiego masła
1 jajko
200 ml  mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżka greckiego jogurtu

Nadzienie z kaszy

 250 g kaszy gryczanej prażonej ugotowanej, około 100 g niegotowanej
100 g feta
75 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku, duże
sól i kajeński pieprz do smaku
1 jajko
1 łyżka oleju

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z cukrem. Dodaj obie mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto. Ciasto będzie zwarte, ale takie ma być. Dodaj teraz miękkie masło po kawałku. zagniecione ciasto przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ja miałam kaszę z poprzedniego dnia, więc tylko odważyłam ile mi było potrzebne. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Szpinak opłucz i pokrój z grubsza. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż czosnek na oleju bez zrumienienia po czym dodaj szpinak. Smaż aż szpinak zmniejszy objętość. Wymieszaj szpinak z kaszą, pokruszoną feta, jajkiem i przyprawami.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt. Ja zrobiłam 10 dużych pierogów, więc mój prostokąt był mniejszy. Podziel prostokąt radełkiem do pizzy na 10 kwadratów. Na każdy nałóż nadzienie, a następnie złóż w trójkąt i przyciśnij brzegi. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut w ciepłym miejscu. Piecz pierogi w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej w zależności odo piekarnika) przez 10 – 12 minut.

pierogi przepisDo drożdżowych pierogów przyrządziłam pyszną surówkę z brukselki i grillowanej papryki z octu jak również czosnkowy dip na bazie jogurtu i domowego majonezu. Przepis na surówkę poniżej

Surówka z brukselki 

250 g brukselki

1 duża grillowana papryka z octu, u mnie czerwona

1 łyżka oliwy

1 łyżka winnego octu

sól i czarny pieprz grubomielony do smaku

surówka z brukselkiOczyść brukselkę z wierzchnich i pokrój w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do brukselki wraz z octem, oliwą. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Zrób sałatkę trochę wcześniej aby zdążyła skruszeć. Podaj sałatkę i dip do pierogów. Pierogi smakują i na ciepło i letnie.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *