Drożdżowe z rabarbarem -przepis na placek drożdżowy

Wciąż mam rabarbar na ogrodzie, więc dzisiaj upiekłam kolejne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Lubicie drożdżowe z rabarbarem? Ja bardzo! Rabarbar jest pyszny i nawet mrożę go na zimę. W tym roku wyrósł później ale obrodził nieźle. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest jak puch. Lubię drożdżowe do kawy, a to jest delikatnie słodkie, więc chętnie podaję je na śniadanie ze szklanką mleka.

drożdżowe z rabarbarem

Do drożdżowego ciasta dodaje cukier trzcinowy lub biały. Są lekkie różnice smakowe, bo drożdżowe z brązowym cukrem jest ciemniejsze i jakby lekko karmelowe w smaku. Dzisiaj upiekłam tradycyjne drożdżowe, gościom smakowało, więc cieszę się niezmiernie!

drożdżowe

Drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

foremka o wymiarach 25 cm x 35 cm

150 g cukru

100 g masła, miękkiego

600 g mąki

250 ml mleka

35 g świeżych drożdży

1 jajko + 1 żółtk0

szczypta soli

½ kg rabarbaru, obranego i  pokrojonego na 1 cm kawałki

Kruszonka

75 g mąki pszennej luksusowej

50 g drobnego cukru

 40 g masła zimnego
 drożdżowe_rabarbar
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Do misy asystenta wsyp resztę mąki, sól, cukier i wlej zaczyn drożdżowy. Dodaj jajko, żółtko i zarabiaj ciasto przez 10 minut. Na koniec dodaj miękkie masło i zarabiaj do uzyskania jednolitego ciasto. Powinno ono być puszyste i lekko odchodzić od brzegów. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto wyłóż do małej brytfanki wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ciasta drożdżowego ułóż rabarbar pokrojony w kostkę. Zrób kruszonkę z podanych składników i posyp posyp ciasto. Pozostaw ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez 30 minut.

drożdżowe z rabarbarem

Podawaj drożdżowe ostudzone lub lekko ciepłe. U mnie nigdy nie zdąży ostygnąć, a ciepłe drożdżowe lubimy najbardziej.

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *