Drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami

Dawno nie piekłam drożdżowego ciasta. Najbardziej lubię piec drożdżowe z owocami. Do lata jeszcze trochę czasu, a dzisiaj przepis na drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami. Bardzo proste ciasto drożdżowe, które upiekłam z jabłkami i orzechami pekan. Idealne do popołudniowej kawy. Nie za słodkie, więc i na śniadanie w sam raz. Ciasto drożdżowe do odrywania.

wieniec drożdżowy z jabłkami i orzechami pekan

Przepis na drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 – 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 50 g masła, stopionego
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie jabłkowo orzechowe

  • 3 jabłka
  • 80 g orzechów, u mnie pekan
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki perlistego cukru

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj sól i roztopione masło. Wyrób elastyczne, puszyste ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Podsmaż jabłka na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Pod koniec dodaj grubo posiekane orzechy. Ostudź nieco nadzienie.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części i rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Ułóż pierwszy placek na blasze pokrytej pergaminem. Rozprowadź na nim nadzienie, ale pozostaw brzeg o grubości 2 cm. Posmaruj brzeg jajkiem. Następnie przykryj nadzienie drugim plackiem, lekko dociskając.
  • Umieść na środku wieńca kubek czy szklankę o średnicy 10 cm i rozetnij ciasto na 10 pasków, tzn. od brzegu szklanki do brzegu ciasta. Teraz każdy nacięty pasek odwróć raz, wszystkie w tym samym kierunku. Posmaruj wieniec jajkiem i posyp perlistym cukrem. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piecz ciasto w piekarniki nagrzanym na 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.

ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe w kształcie wieńca zamiast tradycyjnego drożdżowego w prostokącie.

przepis ciasto drożdżowe

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *