Dyniowa focaccia z chorizo i oliwkami

Dzisiaj ostatni dzień na dodanie przepisu z dynią, więc jeśli macie jeszcze jakiś pomysł to się pospieszcie. Mój kolejny przepis z dynią to dyniowa focaccia z chorizo i oliwkami. Wczoraj byłam na zakupach i przystanęłam przy ladzie z oliwkami…No i jak widzicie w mojej focaccia paleta różnokolorowych oliwek. W ostatniej chwili zdecydowałam się dodać jeszcze chorizo. Dobrego nigdy nie za dużo!

dyniowa focaccia z chorizoDyniowa focaccia z chorizo i oliwkami

Składniki:

na 1 prostokątną focaccia

  • 225 g dyniowego musu
  • 100 g mąki graham
  • 700 g pszennej mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 ml zimnej wody
  • 100 ml dobrej oliwy + 50 ml do polania
  • garść różnego rodzaju oliwek
  • 200 g chorizo, u mnie wędzone
  • 2 ½ łyżeczki soli

przepis na dyniowa focacciaRozpuść drożdże w wodzie, dodaj dyniowy mus, oliwę  i obie mąki. Zagnieć puszyste ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj sól. Ciasto powinno lekko odchodzić od brzegów naczynia. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy w tak zwaną kopertę, przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Rozciągnij ciasto w prostokąt wielkości blaszki z piekarnika przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Powciskaj w ciasto oliwki i kawałki chorizo, skrop równomiernie oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC i termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez około 30 minut.

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *