Dyniowe ciasto czekoladowe

Chłód w powietrzu, opadające liście to niewątpliwe oznaki jesieni. W mojej kuchni również jesiennie, upiekłam dyniowe ciasto. Jeden z ulubionych sposobów na przetrwanie tej pory roku to dyniowe wypieki pachnące cynamonem. O tej porze używam cynamonu więcej niż zwykle. Cynamon z dynią to słodkie i aromatyczne połączenie. Dyniowe puree sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne. Nie potrzeba wtedy aż tyle tłuszczu. Wraz z cynamonem dodałam trochę żytniej mąki. Rzadko kiedy używam żytniej mąki do wypieków. Ciasto zyskało na smaku, zwłaszcza, że nie pożałowałam czekolady.

dyniowe ciasto

Dyniowe ciasto o tej porze to strzał w dziesiątkę. Przyjemnie spędzić czas w ciepłej kuchni. Zapach cynamonu wprawia w błogi stan. Kubek gorącej kawy i porcja jeszcze ciepłego ciasta z pewnością poprawi humor.

ciasto_z_dynia

Dyniowe ciasto – wypieki z dyni

Składniki:

Forma z kominkiem o poj.1,5l

100 g masła

150 g cukru

2 jajka

200 g dyniowego puree, tutaj przepis

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

50 g żytniej mąki

120 g pszennej mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

cukier puder  do oprószenia

tłuszcz i mąka do oprószenia formy

ciasto_dynioweNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Masło rozpuść w rondelku, ostudź. W misce wymieszaj cukier, wanilię, sól i jajka z puree za pomocą trzepaczki. Dodaj schłodzone masło, zamieszaj. Do osobnej miski wsyp obie mąki, sodę, cynamon oraz grubo pokrojoną czekoladę. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj za pomocą szpatułki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Napełnij ciastem i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut.

dynia_ciasto

Dyniowe ciasto jest tak wilgotne , że po prostu rozpływa się w ustach. Czasami dodaję do ciasta jabłko. Próbowałam je piec z marcepanem. Smakowało równie wyśmienicie. Dynia ma bardzo delikatny smak. Warto go podkreślić owocami lub czekoladą.

ciasto_z_dyniJakoś zebrało mi się dzisiaj na zdjęcia…Żółte ciasto z dyni to taki wdzięczny model.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *