Dyniowe cupcakes z kremem cynamonowym

Dzisiaj zachciało nam się muffinów. Najpierw upiekłam czekoladowe muffinki, które zostały zjedzone w mgnieniu oka. Miałam dynię ale nie pieczoną, więc postanowiłam upiec dyniowe muffiny z tartej dyni tak jak to robię w przypadku marchewkowego ciasta. Dyniowe muffiny ostatecznie stały się dyniowymi cupcakes, a to za sprawą pysznego cynamonowego kremu.

przepis na muffiny dyniowe

Przepis na dyniowe cupcakes z cynamonowym kremem

Składniki:

6 dużych cupcakes

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki utartej gałki muszkatałowej
  • 250 ml utartej dyni
  • 90 g brązowego cukru
  • 90 g białego cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka

Krem cynamonowy

  • 50 g masła
  • 150 g serka philadephia
  • 2 dl cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

dyniowe cupcakesSuche składniki połącz w głębokiej misce. Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto, pod koniec dodaj olej i utartą na średnich oczkach świeżą dynię. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj. Napełnij papierowe papilotki masą do połowy. Piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 25 minut (bez termoobiegu podwyż temperaturę o około 15 stopni). Upieczone muffiny ostudź.

Utrzyj krem cynamonowy. Składniki mają być w temperaturze pokojowej. Włóż krem do lodówki aby się ścisnął. Napełnij szprycę i udekoruj cupcakes.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *