Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami

Nie pora mi jeszcze aby zakończyć wypieki z dynią. Zapraszam na kolejny przepis, dyniowe drożdżówki z jabłkami i orzechami. Są to przepyszne drożdżówki o pięknym kolorze nadziewane jabłkami i orzechami. Są bardzo puszyste, mięciutkie i po prostu rozpływają się w ustach. Słodkie zawijańce…Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do dyni to proponuję wypróbować przepis na dyniowe drożdżówki.  Zawijane dyniowe bułeczki wzbogaciłam o kardamon. Bułeczki są słodkie i to głównie dzięki  nadzieniu. Mało tego jeszcze je polukrowałam!

dyniowe drożdżówki

dyniowe drozdzowki_1

zawijane drożdżówki

drozdzowki

Dyniowe drożdżówki

Składniki:

na 12 drożdżówek

600 g pszennej mąki

½ łyżeczki kardamonu

100 g cukru

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka, ciepłego

½ łyżeczki soli

80 g masła, stopionego

100 g dyniowego puree

1 jajko

3 jabłka

1 łyżka cynamonu, czubata

5 łyżek cukru

2 łyżki masła

3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych

Lukier

2 łyżki soku z cytryny

80 g cukru pudru

przepis_drożdżówki

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj sól i kardamon. Uformuj ciasto w kulę, włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj wilgotną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło, dodaj cukier, cynamon i jabłka. Smaż jabłka przez 15 minut. Powinny być miękkie.

drozdzowki_przepis

Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką stolnicę  i rozwałkuj  w prostokąt o grubości 1 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie  usmażone jabłka. Posyp jabłka pokrojonymi orzechami. Zwiń prostokąt w roladę, następnie pokrój na grube plastry. Z podanej porcji ciasta wychodzi 12 sporych drożdżówek. Dyniowe drożdżówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między drożdżówkami. Przykryj folią  i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Drożdżówki powinny się lekko zrumienić. Wyjmij z piekarnika na metalową kratkę. Wymieszaj cukier z sokiem. Posmaruj jeszcze ciepłe drożdżówki lukrem. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

14 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *