Nie pora mi jeszcze aby zakończyć wypieki z dynią. Zapraszam na kolejny przepis, dyniowe drożdżówki z jabłkami i orzechami. Są to przepyszne drożdżówki o pięknym kolorze nadziewane jabłkami i orzechami. Są bardzo puszyste, mięciutkie i po prostu rozpływają się w ustach. Słodkie zawijańce…Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do dyni to proponuję wypróbować przepis na dyniowe drożdżówki. Zawijane dyniowe bułeczki wzbogaciłam o kardamon. Bułeczki są słodkie i to głównie dzięki nadzieniu. Mało tego jeszcze je polukrowałam!
Dyniowe drożdżówki
Składniki:
na 12 drożdżówek
600 g pszennej mąki
½ łyżeczki kardamonu
100 g cukru
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka, ciepłego
½ łyżeczki soli
80 g masła, stopionego
100 g dyniowego puree
1 jajko
3 jabłka
1 łyżka cynamonu, czubata
5 łyżek cukru
2 łyżki masła
3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych
Lukier
2 łyżki soku z cytryny
80 g cukru pudru
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj sól i kardamon. Uformuj ciasto w kulę, włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj wilgotną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło, dodaj cukier, cynamon i jabłka. Smaż jabłka przez 15 minut. Powinny być miękkie.
Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie usmażone jabłka. Posyp jabłka pokrojonymi orzechami. Zwiń prostokąt w roladę, następnie pokrój na grube plastry. Z podanej porcji ciasta wychodzi 12 sporych drożdżówek. Dyniowe drożdżówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między drożdżówkami. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Drożdżówki powinny się lekko zrumienić. Wyjmij z piekarnika na metalową kratkę. Wymieszaj cukier z sokiem. Posmaruj jeszcze ciepłe drożdżówki lukrem. Smacznego!
14 komentarzy
Zjadłby taka nie tylko na śniadanie :)
Ciasto z dodatkiem puree z dyni nie tylko pięknie wygląda ale też przepysznie smakuje :D
Naprawdę bardzo ładnie się prezentują.
U mnie w domu prawie każdy drożdżówy lubi… a z dynią to już zwłaszcza (bo takie żółciutkie) :D
Super propozycja.
Pozdrowionka cieplutkie :)
Uwielbiam takie drozdzowki! Idealne na jesien :)
Gosiu cudowne drożdzóweczki :-)
Dziękuję!
Apetyczne i bardzo kuszące!!!
Bardzo apetycznie wyglądają :) Aż ślinka leci :)
Gdybym miała dobry piekarnik, to na pewno bym zrobiła :D Uwielbiam takie słodkości :D
ale cudowne <3 ojeeeju <3 i to z jabłkami!
super :) prezentują się świetnie !
o rany jakie one piekne!
Zawsze będę podziwiała te zdjęcia na blogu
Miałam w planach w tym tygodniu piec tradycyjne kannelbular, które uwielbiam, ale przekonałaś mnie i będę eksperymentować z dynią :D!