Dyniowe pączki z dziurką bez smazenia

Lubie zjesc od czasu do czasu pączka czy doughnuts ale nie zawsze chce mi sie je smazyc. Dzisiaj poszlam na skroty i zrobilam pączki z dziurka czyli doughnuts z blachy. A zeby bylo troche inaczej to do ciasta dodalam zmiksowana dyniowe i swiezo zmielony kardamon. Resultat smaczniutki, slodkie, zolciutkie pączki pachnace kardamonem. Oczywiscie takie pączki – buleczki i smakuja najlepiej zaraz po upieczeniu.

Oto przepis.

Dyniowe pączki z dziurką (doughnuts)

Składniki:
36 sztuk

  • 2 dl pieczonej i zmiksowanej dynii
  • 9-10 dl mąki
  • 1 ½ dl mleka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 ½ dl cukru
  • 1 dl  jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniljowego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 1 duże jajko
  • 2 żółtka

Do dekoracji

  • 1 dl cukru
  • 4 łyżki masła, roztopionego

Wykonanie:

  • Pokroić dynię na kawałki i piecz w piekarniku w temperaturze 160 º C (termoobieg) przez 40 minut. Dynia powinna być miękka, jak naklujesz widelcem Po ostygnięciu zmiksuj .
  • Przygotowanie ciasta zacznij od podgrzania mleka. Rozpusc drożdże i dodaj wszyskie cukry , a następnie mąkę, kardamon, jaja, rozpuszczone maslo i dynię. Zagniec puszyste ciasto i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod ściereczkę.
  • Rozwalkuj leko ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i wycinaj małe kółka, a następnie zrob dziurkę w środku .
  •  Umieść doughnuts na blaszy wylozonej pergaminem i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Piecz dyniowe pączki w piekarniku na  225 ° C (termoobieg) , około 10-12 minut. Niech lekko ostygna..
  • Roztop masło.Pomaluj kazdy doughnuts roztopionym maslem i obtocz w cukrze.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *