Dyniowe placuszki na ostro

Placki to nie tylko placki ziemniaczane, chociaz i te bardzo lubie. Niedawno zrobilam dyniowe placuszki inspirowane hinduska przekaska zwana pakora, na ktora skladaja sie rozne warzywa w specjalnym ciescie zrobionym z besan.

Besan to maka z ciecierzycy, ktora szczegolnie polecam wszystkim osobom na diecie bezglutenowej. Jezeli masz trudnosci ze zdobyciem tej maki to proponuje zamienic na grahamke.

Z warzyw wybralam dynie pizmowa i szpinak oraz zielony groszek mrozony. Jak wspomnialam w tytule  zrobilam placuszki na ostro. Nie moglo wiec zabraknac chili i hinduskiej przyprawy garam masala. Placuszki szybko staly sie domowym hitem.

Przepis na dyniowe placuszki na ostro

Skladniki:

16 placuszkow

  • 5 dl  startej dynii
  • 1 dl mrożonego groszku
  • garść posiekanego szpinaku
  • 1 czerwona chili
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • ½ łyżeczki garam masala
  • szczypta pieprzu kajenskiego
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 1 dl mąki z ciecierzycy
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  • Zetrzyj dynie na tarce jarzynowej.
  • Groszek rozmroz w mikro nastawionym na 3 minuty, po czym rozgniec lekko widelcem.
  • W misce wymieszaj wszystkie warzywa z przyprawami, mąką i jajkiem.
  • Nakladaj placuszki lyzka i smaz na oleju z obu stron.

Placki dyniowe na ostro to absolutnie danie jarskie ( wegetarianskie), ktore polecam wszystkim wegetarianom. Placuszki sa pozywne i latwe do zrobienia.

Dyniowe przysmaki

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *