Dyniowe placuszki z dżemem

Niewątpliwie dyniowe placuszki należą do prostych potraw, które nieraz uratowały mój dzień. Pożywne, smaczne, a przede wszystkim szybkie w robieniu. Oczywiście pod warunkiem, że mam się wcześniej przygotowane dyniowe puree. Jeśli nie to robię placki dyniowe na ostro ze świeżej dynii.

placuszki dyniowe proste potrawy

Przepis na dyniowe placuszki z dżemem 

Składniki:

  • 300 ml dyniowego puree, u mnie dynia piżmowa
  • 100 ml joghurtu
  • 3 jajka
  • 300 ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • dżem lub cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Obierz dynię, oczyść z pestek i miękkiego miąższu. Pokrój dynię na małe kawałki i piecz w piekarniku na 200ºC przez 25 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij z piekarnika i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
  • Wymieszaj puree dyniowe z jajkami i jogurtem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
  • Smaż małe placuszki po obu stronach w niskiej temperaturze. Podawaj placki z dżemem lub cukrem pudrem.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *