Dyniowe placuszki z pistacjami

Dawno nie robiłam naleśników. Moje dzieci lubią amerykańskie pancakes, a  więc dzisiaj upiekłam im dyniowe placuszki z pistacjami, do tego polane syropem z agawe.

dyniowe placuszki z pistacjami

Dyniowe placuszki  to super pyszne śniadanie czy podwieczorek. Bardzo lubię dogadzać moim bliskim i cieszę się kiedy mnie pochwalą, że im smakowało. Dyniowe placuszki z korzennymi przyprawami to nowy przysmak, więc na to wygląda, że rozstania z dynią jeszcze nie będzie…

dyniowe placuszki pancakesPrzepis na dyniowe placuszki z pistacjami

Składniki:

na 20 placuszków

  • 375 ml mleka
  • 375 puré z dynii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki winnego octu
  • 500 ml mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki zmielonych gożdzików
  • 300 ml obranych orzechów, u mnie pistacje
  • masło do smażenia

Wykonanie:

  • W oddzielnych miseczkach wymieszaj mokre i suche składniki. Pistacje zachowaj do posypania.
  • Połącz teraz mokre i suche składniki bardzo delikatnie, nie mieszaj.
  • Smaż małe okrągłe placuszki, które natychmiast po wylaniu na patelnię posyp pistacjami.
  • Podawaj placuszki polane syropem agawe lub klonowym.

placuszki na słodko

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *