Dyniowe racuchy na proszku

Dyniowe racuchy na proszku z czekoladą to hit tegorocznej jesieni. Smażę dyniowe racuchy 3 dni pod rząd i w końcu dzisiaj mogłam na spokojnie zrobić jakieś zdjęcia. Dynia z czekoladą to świetne kombinacja smakowa. pamiętacie dyniowe ciasto z czekoladą z przed kilku dni…Podobnie smakują dyniowe placki. Piękne, pomarańczowe i niebywale smaczne.

dyniowe racuchy

Dyniowe racuchy to prawdziwa jesień na talerzu. Te placki mają dokładnie taki sam kolor jak liście na drzewach. Uwielbiam  placki na śniadanie. Smażę placki na obiad. Jest to uniwersalne danie!

dyniowe racuchy_1

Dyniowe racuchy

Składniki:

300 g pszennej mąki

1 łyżeczka cynamonu

½ kardamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

4 łyżki roztopionego masła

200 g dyniowego puree

375 ml zsiadłego mleka

2 jajka

150 g czekolady grubo pokrojonej

masło lub olej do smażenia, opcjonalnie

mild lub dżem z żurawiny do podania

placki dyniowe_przepis

Przygotuj dwie miski. W jednej misce wsyp mąkę, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę i grubo pokrojoną czekoladę. Wszystkie suche składniki przemieszaj. W drugiej misce wymieszaj jajka z zsiadłym mlekiem, roztopionym masłem i dyniowym puree. Dodaj teraz suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto na racuchy jest gęste ale takie ma być. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Możesz użyć patelnię, na której można piec bez dodatkowego tłuszczu. Ja piekłam na maśle. Smaż w odstępach, bo racuchy wyrastają jak puch. Podaj gorące placki polane miodem lub z dżemem z żurawiny.

 

SparaSpara

SparaSpara

21 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *