Dżem jagodowy z kardamonem

Dżem jagodowy z kardamonem. Pierwszy dżem jagodowy ugotowany w tym roku. Wreszcie jestem na urlopie i mogę się cieszyć świeżymi jagodami. Dżem z jagód to hit lata! Większość z Was pewnie gotuje dżem jagodowy na zimę. Ja też tak robię. Zbieram jagody, jem świeże, a dżem gotuję non stop. Część zjadamy na bierząco, a część mamy na zimę. Nie są to niewiadomo jakie duże zapasy, ot tak wspomnienia z lata.

Przepis na dżem z jagodami niewiele różni się od tradycyjnych dżemów. Bardzo lubię dżemy z dodatkami jak na przykład z kardamonem. Dżemik jagodowy z kardamonem jest bardzo smaczny i delikatny  w smaku. Kardamon można dodać w dowolnej ilości. jeśli nie lubicie kardamonu to możecie go zastąpić cynamonem.

dżem jagodowy z kardamonem

Dżem jagodowy

Składniki:

1kg jagód

500 g cukru

½-1 łyżeczka zmielonego kardamonu

Dżem jagodowy przepisJagody przebierz i opłucz. Umieść w ganku z grubym dnem i zasyp cukrem. Dodaj kardamon. Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odstaw do góry nogami. Nie pasteryzuję dżemu i jakoś nigdy mi się nie popsuł.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *