Dżem jeżynowy z czekoladą i miętą

Po lodach jeżynowych przyszedł czas na dżem jeżynowy z czekoladą i miętą. Lubię takie nietypowe dżemy… Dżemik smakuje bardzo jeżynowo, a mięta nadaje mu delikatny świeży smak.

dżem jeżynowyLubię domowy dżem do serów wszelakiej maści, a ostatnio jestem zafascynowana wędzonym twarogiem, który również Wam polecam.

Przepis na dżem jeżynowy z czekoladą i miętą

Składniki:

na około 0,7 l dżemu

  • 1 l świeżych jeżyn
  • 150 ml cukru
  • 6- 7 listków mięty
  • 50 g czekolady, u mnie 70 % kakao

przepis na dżem jeżynowyJeżyny oczyść i gotuj z cukrem i pokrojoną drobno miętą przez około 30 minut na dosyć dużym ogniu stale mieszając aby dobrze odparował. Kiedy dżem jest już wystarczająco gęsty dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Zamieszaj lekko i przełóż dżem do słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami.

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *