Dżem truskawkowo rabarbarowy

Witam po przerwie i już z Polski! Jak zwykle miałam problemy z podłączeniem do internetu, stąd ta cisza. Ale za to miałam czas na zaklimatyzowanie się w moim domu i zrobienie zakupów.

Lato jak na razie nie rozpieszcza, więc zajęłam się robieniem przetworów. Na pierwszy rzut ugotowałam dżem truskawkowo rabarbarowy. Nie ma jak domowy dżem, który u mnie ma mnóstwo zastosowań. Domowy dżemik na gorące grzanki, do naleśników i gofrów, do deserów i  lodów… Domowy dżemik to również świetny prezent. W Szwecji robienie przetworów to rzadkość, więc słoiczek domowego dżemu to bardzo fajny prezent zamiast kwiatów czy czekoladek.

dżem truskawkowo rabarbarowy

Ugotować domowy dżem to proste zadanie, a co więcej niesamowita satysfakcja. Dżem z tej porcji owoców wyszedł gęsty i słodki…taki w sam raz. Oto przepis

Przepis na dżem truskawkowo rabarbarowy

Składniki:

około 2 ½ l dżemu

  • 2 kg truskawek, u mnie bardzo czerwone
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru

dżem domowej robotyPrzygotuj truskawki, oderwij szypułki, dokładnie opłucz, odsącz na durszlaku i pokrój. Obierz rabarbar i pokrój w kostkę. Wrzuć owoce do dużego garnka o grubym spodzie, zasyp cukrem i gotuj przez około 2 godziny.

Zrób próbę, czy dżem jest już wystarczająco gęsty. Ostygnięty dżem na łyżce tężeje. Jeśli dżem wciąż jest za rzadki odparuj go jeszcze przez chwilę i powtórz próbę. Gotowy i gorący dżem przelej do słoików, zakręć i postaw do góry nogami. Jeśli masz zamiar przechować dżem na zimę, to dodatkowo proponuję zapasteryzować dżem.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *