Dzień cynamonowej bułeczki

Dzisiaj obchodzimy w Szwecji cynamonowe święto, a mianowicie dzień cynamonowej bułeczki. Cynamonki to najbardziej popularne słodkie bułeczki w Szwecji i nie tylko. Świętują również Finowie. Norwedzy raczej nie lubią robić to co Szwedzi, więc na głos nie przyznają się, że też lubią kanelbulle jak oni.

cynamonowe bułeczki

Na blogu znajdziecie nie jeden przepis na cynamonowe ślimaczki, bo my w domu bardzo lubimy te bułeczki. Dzisiaj zapraszam jednak na nowy przepis…Przepis zbytnio się nie różni od wcześniejszych, ale bułeczki różnią się kształtem. Bardzo lubię piec drożdżowe w ten sposób. Bułeczki są dekoracyjne pachną i smakują cynamonem i kardamonem. Zazwyczaj dodaję kardamon do ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać kardamon do nadzienia razem z cynamonem. Moje ulubione korzenne przyprawy!

cynamonki

Cynamonowe bułeczki wyrastają szybko i jak to bywa z drożdżowym rosną jak chcą. Za nim włożyłam je do piekarnika wszystkie były w miarę równe, a potem w trakcie pieczenia zaczęły się rozrastać i pękać w szwach niczym Hulk. Wyszły prawdziwe ślimaczki.  Upiekłam cynamonki z jednej porcji. Moje dziecko stwierdziło, że to stanowczo za mało, więc upiekłam zaraz następne. Te bułeczki znikają z talerza w mgnieniu oka. Byłam jednak trochę zawiedziona, bo cynamon, który akurat miałam w domu za bardzo nie pachniał cynamonem, a i kolor był o wiele jaśniejszy. Potem przeczytałam na opakowaniu, że to cynamon cejloński…Wolę jednak ciemnobrązowy cynamon, bo przede wszystkim jest o wiele aromatyczniejszy.

kanelbulle_szwedzkie wypieki

Cynamonowe bułeczki

Składniki:

na 14 sztuk

60 g cukru

500 g pszennej mąki

25 g świeżych drożdży

1 jajko

200 ml ciepłego mleka

50 ml zsiadłego mleka

60 g miękkiego masła

Nadzienie

1 łyżka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

100 g cukru

50 g miękkiego masła

ślimaczki bułeczki

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj jogurt i wymieszaj. Przygotuj mikser z hakiem. Wlej rozczyn do misy miksera, wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Dodaj miękkie masło w kawałkach i wyrabiaj do całkowitego wchłonięcia.  Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Przygotuj nadzienie. Do małej miseczki wsyp cukier, cynamon, kardamon i wymieszaj z miękkim masłem. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy aby się odgazowało i rozwałkuj na cienki prostokąt. Rozsmaruj nadzienie po cieście i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Spłaszcz i pokrój ciasto na porcje (bułeczki) pod kątem, tak aby było widać “zebrę”. Ułóż cynamonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce.

 

SparaSparaSparaSpara

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *