Dzisiaj budzetowka

Dzisiaj budzetowka czyli oszczedny szybki obiad z kielbasa i ziemniakami. Moje dzieci uwielbiaja kielbase, smazona czy z grilla nie gra roli. Mamy tu w Szwecji kielbase zblizona smakiem do polskich parowek. Nazywa sie falukorv i jest  najpopularniejsza kielbasa w szwedzkiej kuchni. Dzieci w szkole maja przynajmniej raz w tygodniu obiad wlasnie z ta kielbasa w postaci smazonych plastrow, podanych z ziemniaczanym puree i ketchupem. Nic nadzwyczajnego, ale ulubione danie dzieci i doroslych.

No coz moja kuchnia jest troche bardziej zaawansowana, wiec wymyslilam zapiekanke z ziemniakow i kielbasy.  Calosc podlalam smietanka, ktora nabrala smaku i koloru i przeistoczyla sie w bardzo smaczny sos. Zapiekanka nie moze obyc sie bez sera. Wybralam tym razem bardzo kremowy serek z duza zawartoscia tluszczu. Pieknie sie rozplynal przez co i sos nabral odpowiedniej konsystencji.

Przepis zapiekanka ziemniaczana z kielbasa 

Skladniki:

na 5 porcji

  • 800 g kielbasy do smazenia
  • 1 kg ziemniakow
  • 2 sredniej wielkosci cebule
  • 300 ml smietanki
  • 200 ml startego zoltego sera, bardzo kremowego
  • 2 lyzki posiekanego szczypiorku
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pokroj kielbase w skosne talarki, 1cm grubosci i zrumien na patelni z obu stron.
  • Obierz ziemniaki i cebule, pokroj, rowniez w talarki.
  • Wysmaruj foremke o srednicy 30 cm maslem i ukladaj na przemian kielbase, ziemniaki i cebule, na sztorc. Posol i popieprz. Posyp zapiekanke szczypiorkiem i podlej smietanka.
  • Na koniec posyp zapiekanke startym serem i zapiecz w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut, az ziemniaki beda miekkie. Mozna rowniez przykryc zapiekanke aluminiowa folia, aby skrocic czas przygotowania.

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *