Dzisiaj dzień cynamonowej bułeczki

Tak, tak jak pisałam w zeszłym roku Szwedzi tak uwielbiają swoje cynamonki, że nawet ogłosili czwarty październik ich dniem. Moje dzieci od tygodnia nadawały, że muszę koniecznie upiec te pyszne cynamonowe bułeczki, ale tym razem zadałam sobie trochę więcej trudu.

Najpierw zrobiłam zakwas na pszennej mące… no wiem, że jesteście zdziwieni. Ja też byłam, bo nie wiedziałam, że takowy zakwas jest możliwy. Słodkie cynamonowe bułeczki na zakwasie to moje pierwsze podejście i obiecuję, że nie ostatnie.

słodkie bułeczki na zakwasie

Ciasto na zakwasie jest bez porównania o wiele lżejsze, pulchniejsze i ma typowy aromat.  Bułeczki zachowują świeżość o wiele dłużej niż normalne drożdżowe wypieki. Spróbujcie sami, a jutro przepis na zakwas i nie tylko.

cynamonowe bułeczki na zakwasie

Przepis na cynamonowe bułeczki na pszennym zakwasie

Składniki:

na 24 cynamonowe bułeczki

  • 50 g zakwasu na pszennej mące
  • 50 świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki kardamonu, grubo zmielonego
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 małe jajko + 1 jajko do pędzlowania
  • szczypta soli

Nadzienie cynamonowe

  • 100 g miękkiego masła
  • 90 g cukru
  • 1 ½ łyżki cynamonu

Do posypania

  • 3 łyżki perłowego cukru

Wykonanie:

  • Wymieszaj zakwas z mlekiem i pokruszonymi drożdżami. Dodaj jajko, mąkę i cukier i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez 5 minut na wolnych obrotach.
  • Dodaj sól i kardamon i zagniataj przez jeszcze przez 10 minut. Pod koniec dodaj kawałki miękkiego masła.
  • Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyjmij ciasto na oprószoną stolnicę, rozciągnij lekko i złóż kilka razy. przykryj ściereczką i znowu pozostaw do wyrośnięcia. Powtórz czynność składania, niech ciasto odpocznie teraz 10 minut.
  • Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj na 3 mm cienkie prostokąty.
  • Z podanych składników zrób utrzyj nadzienie. Posmaruj nim placki i złóż je na pół. Każdy placek pokrój w paski o szerokości 2 cm.
  • Zawiń pasek między kciukiem, a palcem wskazującym i uformuj plecioną bułeczkę. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Pozostaw bułki do wyośnięcia na 30 minut.
  • Piecz cynamonki na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.

szwedzkie bułeczki cynamonowe

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *