Eton mess z pieczonymi śliwkami

Jesień ma swoje uroki! Ja bardzo lubię śliwki. Ciemno granatowe, w środku żółto zielone, soczyste i słodkie aż do bólu. Chociaż lubię pogryzać świeże śliweczki to czasami je piekę. Śliwki posypane cukrem i polane golden syropem pięknie się karmelizują pod wpływem wysokiej temperatury. Pieczone owoce to idealny dodatek do deserów.

pieczone śliwki

Co powiecie na eton mess z pieczonymi śliwkami?…Mniam, mniam! O tak, ten angielski deser można swobodnie przyrządzić ze śliwkami. Uwielbiam bitą śmietanę z owocami. Eton mess to najszybszy i najprostszy deser.

eton mess

Pieczone śliwki

Składniki:

1 kg śliwek

100 g cukru

2 łyżki golden syropu lub miodu

1 łyżka masła

pieczone śliwki

Opłukaj śliwki wodą i osusz. Wysmaruj żaroodporną formę masłem. Przekrój śliwki na pół usuń pestki i ułóż w formie. Posyp cukrem i polej syropem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piecz śliwki przez 25 minut.

Eton mess

Składniki:

na 4 porcje

pieczone śliwki, 1o połówek na 1 porcję

300 ml śmietanki, 36%

200 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru lub wedle smaku

20 małych bezików

2 łyżki kokosowego likieru

2 łyżki koksowych chipsów do posypania, opcjonalnie

eton mess z pieczonymi śliwkami

Ubij śmietankę na półpłynnie. Dodaj macarpone i ubijaj dalej aż śmietana zacznie gęstnieć. Na koniec wsyp cukier puder i zmiksuj  raz. Jeśli lubisz możesz dodać kokosowy likier. Ja to zrobiłam. Napełnij pucharki śmietaną, śliwkami i bezikami aranżując je na przemian. Posyp kokosowymi chipsami i gotowe. Smacznego!

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *