Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy

Pyszne falafel czyli kotleciki z ciecierzycy zrobiłam po raz pierwszy. Bardzo fajna potrawa i bezglutenowa, bo ciecierzyca nie zawiera glutenu. Jeśli nie jesteście wrażliwi na gluten możecie użyć mąki pszennej. U mnie w rodzinie nie ma alergików, a besan używam często, bo lubię potrawy z jej smakiem.

falafel czyli kotlety z ciecierzycy

Przepis na falafel- kotleciki z ciecierzycy

Składniki:

na 20 falafel

  • 2 puszki ciecierzycy, około 400 g każda
  • 4 dymki
  • 1 jalapenno
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 4 – 5 łyżek besan czyli mąki z ciecierzycy, lub zwykłej mąki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Odcedź z wody ciecierzycę i lekko zmiksuj.
  • Pokrój drobno dymkę i jalapenno i podsmaż na oleju, po czym dodaj do ciecierzycy wraz z przeciśniętym czosnkiem.
  • Nasiona kolendry i kminu upraż na suchej patelni, a potem zgnieć w moździerzu i dodaj do farszu.
  • Wymieszaj wszystko z mąką besan i jajkiem. Formuj małe kotleciki i smaż na oleju po obu stronach.
  • Podawaj falafel z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, ze świeżymi warzywami, chętnie w chlebku pita.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *