Falafel z ciecierzycy

Do tej pory robiłam falafel z gotowanej ciecierzycy. Tym razem przyrządziłam je z surowej. Wiadomo ciecierzycę trzeba namoczyć najlepiej na noc, pisałam o tym w poradach, więc takowe klopsiki trzeba zaplanować. Bardzo lubię to danie. Pyszne wegetariańskie klopsiki, zazwyczaj doprawiam kminem rzymskim i czosnkiem.Tak lubię, a kmin u mnie zawsze świeżo uprażony i zgnieciony w moździerzu.  Falafel można smażyć na patelni, w tak zwanym głębokim tłuszczu (jak frytki) ale również piec w piekarniku. Pasują do wszystkiego. Najbardziej lubię je z czosnkowym jogurtem, zieloną sałatą w pysznej pita.

falafel przepis

Przepis na falafel

Składniki:

400 g namoczonej ciecierzycy, około 250 g suchej

2 łyżeczki błonnika witalnego (wersja bezglutenowa), lub 2 łyżki mąki

1 czerwone chili

1 doniczka świeżej kolendry

3 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 łyżka nasion kminu rzymskiego, uprażone i zgniecione w moździerzu

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

Wszystkie składniki na klopsiki umieść  w robocie i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Odstaw na 10 minut, jeśli używasz błonnika. BłonnikRozgrzej olej. Uformuj okrągłe kulki falafel. Wrzucaj po kilka na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Podawaj na ciepło z sosem, sałatą i pita.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *