Fasolka z ziemniakami i kiełbasą

Kolejnym warzywem, które nagminnie wykorzystuję latem jest fasolka szparagowa. Lubię i tą żółtą i zieloną. Pewnie wszyscy z Was znają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję mielonymi orzechami. Spróbujcie smakuje o wiele lepiej! Ale wracając do dzisiejszego przepisu proponuję żółtą fasolkę z ziemniakami i kiełbasą. Jest to danie idealne na szybki obiad, danie, które warto włączyć do dań sezonowych. Lubię gotować sezonowo i cierpliwie czekam na owoce i warzywa każdej pory roku. Świeża fasolka zerwana prosto z krzaczka jest krucha, miękka o lekko maślanym smaku, a szparagowa faktycznie smakuje jak szparagi.

fasolka z ziemniakami i kiełbasą

Fasolka

Składniki:

na 4 porcje

400 g żółtej fasolki

6 ziemniaków

1 łyżka oliwy

250 g kiełbasy, np. myśliwskiej

1 łyżka świeżego oregano

10 liści świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

1 cebula, mała

5  suszonych pomidorów w zalewie

½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

fasolka_przepis

Obierz ziemniaki i przekrój na pół. Obierz czosnek i pokrój w kosteczkę. Wsyp do żaroodpornego naczynia. Wlej oliwę, posyp solą, papryką, pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 35-40 minut. W międzyczasie  pokrój fasolkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki i usmaż na maśle. Odcedź fasolkę i dodaj do kiełbasy wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Smaż przez 2 minuty. Dodaj drobno pokrojone oregano, upieczone ziemniaki i wymieszaj. Podawaj na gorąco. To danie świetnie pasuje do piwa.

 

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *