Flądra zapiekana w sosie pomidorowym

Lubicie jeść ryby? My bardzo! U nas dzisiaj na obiad flądra zapiekana w sosie pomidorowym i oczywiście pyszna sałatka z jarmużu.

Musiałam dzisiaj pokombinować zdrowo, bo nie mam dostępu do połowy szafek w kuchni. Moja kuchnia to plac budowy w związku z dostawieniem balkonu. Wczoraj zostało wyjęte okno, poszerzono otwór na drzwi balkonowe, a dzisiaj mają być wstawione drzwi. Później oczywiście będą roboty wykończeniowe jak szpachlowanie, malowanie i sprzątanie… Postaram się jednak coś nowego dodać w miarę istniejących możliwości.

A co do obiadu to zacznę od flądry. Wybrałam dzisiaj flądrę, bo filety są cienkie i łatwe do formowania w rulon. Sos pomidorowy każdy może zrobić według własnego uznania. U mnie tradycyjny sos pomidorowy doprawiony francuską mieszanką ziołową, natomiast sałatkę zrobiłam z jarmużu, cukini, batata i sera halloumi. Kolorowo, pysznie i zdrowo. Zapraszam po przepis!

flandra zapiekana w pomidorachFlądra zapiekana w sosie pomidorowym

na 4 porcje

  • 450 g filetów z flądry
  • 600 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka francuskich ziół, u mnie dzisiaj zuszone
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

zapiekanka z rybyPokrój rybę w podłużne paski. Każdy pasek lekko dopraw solą i pieprzem, zroluj i ułóż w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj zioła i pomidory, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Zalej rybę sosem i zapiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Piecz przez 20 minut. Posyp uprażonym słonecznikiem.

Sałatka z jarmużu, cukini, batata i halloumi

  • 200 g jarmużu
  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • 125 g halloumi
  • kiełki słonecznika
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz do smaku

sałatka z jarmużemOdkrój grube łodygi z jarmużu. Młode pofałdowane liście porwij na kawałki. Obierz batata i pokrój w słupki. Pokrój w plasterki cukinię. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą i upiecz  w piekarniku nastawionym na 200ºC. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe usmaż na patelni jarmuż (u mnie al dente), a następnie pokrojony na kawałki halloumi na oliwie. Wymieszaj delikatnie pieczone warzywa z jarmużem i halloumi. Na koniec posyp sałatkę kiełkami i pestkami słonecznika.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *