Lubicie jeść ryby? My bardzo! U nas dzisiaj na obiad flądra zapiekana w sosie pomidorowym i oczywiście pyszna sałatka z jarmużu.
Musiałam dzisiaj pokombinować zdrowo, bo nie mam dostępu do połowy szafek w kuchni. Moja kuchnia to plac budowy w związku z dostawieniem balkonu. Wczoraj zostało wyjęte okno, poszerzono otwór na drzwi balkonowe, a dzisiaj mają być wstawione drzwi. Później oczywiście będą roboty wykończeniowe jak szpachlowanie, malowanie i sprzątanie… Postaram się jednak coś nowego dodać w miarę istniejących możliwości.
A co do obiadu to zacznę od flądry. Wybrałam dzisiaj flądrę, bo filety są cienkie i łatwe do formowania w rulon. Sos pomidorowy każdy może zrobić według własnego uznania. U mnie tradycyjny sos pomidorowy doprawiony francuską mieszanką ziołową, natomiast sałatkę zrobiłam z jarmużu, cukini, batata i sera halloumi. Kolorowo, pysznie i zdrowo. Zapraszam po przepis!
Flądra zapiekana w sosie pomidorowym
na 4 porcje
- 450 g filetów z flądry
- 600 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka francuskich ziół, u mnie dzisiaj zuszone
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Pokrój rybę w podłużne paski. Każdy pasek lekko dopraw solą i pieprzem, zroluj i ułóż w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj zioła i pomidory, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Zalej rybę sosem i zapiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Piecz przez 20 minut. Posyp uprażonym słonecznikiem.
Sałatka z jarmużu, cukini, batata i halloumi
- 200 g jarmużu
- 1 cukinia
- 1 batat
- 125 g halloumi
- kiełki słonecznika
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz do smaku
Odkrój grube łodygi z jarmużu. Młode pofałdowane liście porwij na kawałki. Obierz batata i pokrój w słupki. Pokrój w plasterki cukinię. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą i upiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe usmaż na patelni jarmuż (u mnie al dente), a następnie pokrojony na kawałki halloumi na oliwie. Wymieszaj delikatnie pieczone warzywa z jarmużem i halloumi. Na koniec posyp sałatkę kiełkami i pestkami słonecznika.
4 komentarze
Ależ apetyczne danie:-) Rybka cudna, a ta sałatka…:-)) Muszę wypróbować:-)
Polecam!
ta sałatka mnie urzekła
[…] również przygotować ulubioną sałatkę z gotowego przepisu w zaledwie 5 minut. Dziś polecam Sałatka Caprese, przygotowana z pomidorów I mojego ulubionego sera mozzarellai to nieodzowna przystawka na moim […]