Foccacia z manchego i bazylią

Witam! Jak ten czas leci! Za tydzień o tej porze będę w drodze do Polski…A tym czasem mam dla Was przepis na pyszny chlebek czyli focaccia z manchego i bazylią. Focaccia to jeden z moich ulubionych dodatków do grilla. Ta jest szczególna, bo wyrastała przez w lodówce. Bardzo lubię piec chleb, który rośnie przez noc. W ten sposób zaoszczędzam mnóstwo czasu i swobodnie mogę się zająć grillowaniem. Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku.

focaccia z manchego

Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce. Jak widać na zdjęciu focaccia ma wspaniałą “podziurkowaną” strukturę. Smak jest również inny. To zasługa długiego i powolnego wyrastania.

focaccia_przepis

Focaccia z manchego

Składniki:

blaszka prostokątna 20 cm x 35 cm

450 g pszennej mąki chlebowej

300 ml zimnej wody

20 g drożdży

2 łyżki miodu

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy + 3 łyżki

garść liści bazylii

50 g manchego

sól morska do posypania, płatki

focaccia_z_manchego

W misce od miksera rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód, oliwę i mąkę. Zarób ciasto, po czym dodaj sól i zarabiaj za pomocą haka do miksera przez 10 minut. Pod koniec zarabiania dodaj pokrojone liście bazylii. Ciasto jest luźne i lepiące ale takie ma być. Taka natura focaccii. Posmaruj oliwą formę do pieczenia. Wyłóż ciasto. Posmaruj palce oliwą i rozprowadź ciasto równomiernie w formie. Jeśli chcesz aby focaccia była niższa użyj większej formy. Akurat nie miałam zbyt dużo miejsca w lodówce, więc użyłam mniejszej formy.

Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki najmniej na 12 godzin. Moja focaccia wyrastała przez 20 godzin. Na drugi dzień polej focaccia oliwą, zrób wgłębienia palcami (moja ulubiona czynność), posyp płatkami soli i wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Jeśli użyjesz większej formy piecz krócej 15-20. Wyjmij upieczoną focaccię i ostudź, przez pierwsze 5 minut w formie, a potem wyjmij na metalową kratkę. Przed podaniem pokrój focaccię na kawałki. Chleb można zamrozić.

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

20 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *