Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa…Nie mogę zliczyć ile razy już się przymierzałam do tej zupy. Zawsze coś mi brakowało, jak nie cebuli to znów sherry. Ale w końcu ją zrobiłam. Nigdy bym nie pomyślała, że cebulowa zupa może tak smakować, a jednak! Jestem nią zachwycona!

Zupę cebulową podaje się z serowymi grzankami. Ja też takie zrobiłam ale niestety zabrakło ich na zdjęciu. Upiekłam wspaniały pszenny chleb na zakwasie. Trochę mi się zeszło…Ani się obejrzałam a tu prawie ciemno za oknami. W ostatniej chwili zrobiłam zdjęcia….

przepis francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

5 -8 porcji

  • 5 dużych cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 l wołowego bulionu, domowej roboty
  • 350 ml sherry
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pokrój cebulę cienko odcinając piętki. Zacznij od smażenia cebuli w dość wysokiej temperaturze przez 5 minut, po czym zmniejsz i karmelizuj cebulę, aż do uzyskania brązowego koloru czyli około 30 minut. Mieszaj często!
  • Następnie dodaj sherry i smaż cebulę dopóki alkohol nie odparuje do jednej trzeciej pierwotnej objętości.
  • Dodaj teraz bulion, przyprawy i gotuj zupę powoli przez 40 minut. Zmiksuj, ewentulanie dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj zupę cebulową z grzankami lub chlebem.

zupa cebulowa przepis

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *