Francuski gulasz wołowy boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon, czy beef bourguignon to wspanialy
gulasz z wołowiny wywodzący sie z Burgundii. Jest to tak zwany slow cooker, czyli danie , ktore gotuje sie pod pokrywka w niskiej temperaturze przez kilka godzin. Mozna gulasz przyrzadzic w piekarniku lub na kuchence.

Wielka zaleta gulaszu jest oczywiscie jego smak, ktory mu nadaje czerwone wino i lesne grzyby. Od biedy mozna wrzucic do gulaszu hodowane pieczarki, ale tym razem zrobilam gulasz Boeuf bourguignon wlasnie z lesnymi grzybami. Roznica w smaku jest znacznie wyczuwalna. Oczywiscie polecam Boeuf bourguignon z kurkami czy prawdziwkami, czy co tam jeszcze zdazysz znalesc w lesie lub kupic na straganie.

Poniewaz gulasz gotuje sie z wolowiny, wymaga wiec to mnostwo czasu. Nie jest to wiec potrawa szybka, ktora zdazysz zrobic po powrocie z pracy. Taki obiad dlugogotujacy planuje zawsze w weekend, zeby potem cieszyc sie nim przez reszte tygodnia.

Gulasz smakuje swietnie z ziemniakami. Ja podalam go miedzy innymi z ziemniaczanymi zapiekankami, ktore tym razem zrobilam z pietruszka.

Przepis na francuski gulasz wołowy boeuf bourguignon

Składniki:

na 10 porcji:

  • 1.2 kg wołowiny bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki mąki
  • ½ dl  czerwonego wina, wytrawnego
  • 5 dl buljonu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 lodygi selera
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • ½ kg grzybów (kurki i inne grzyby)
  • 3 łyżki liści pietruszki, posiekanej z grubsza
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  •  Pokroj mięso na mniejsze kawałki. Rozgrzać olej, oprosz mięso mąką i przyrumien na patelni. Przeluz do garnka.
  • Pokroj marchwke i selera w plasterki, a cebule w kostke.
  • Podziel grzyby na mniejsze kawałki, jeśli są duże i podsmaz razem z warzywami. Przeloz do garnka. Zalej wszystko winem i dodaj liście laurowe, posiekana pietruszke, tymianek i przecisniety przez praske czosnek. Gotuj przez 5 minut, a potem wlej buljon i dodaj przecier pomidorowy. Calosc dopraw solą i pieprzem.
  • Gotuj gulasz w piekarniku lub na kuchence na bardzo małym ogniu przez conajmniej 3 godziny. Mięso musi byc bardzo miękkie.

5 komentarzy

  • Lubię to danie i przepis jest na pewno dobry. Ale slow cooker to nie danie tylko wolnowar czyli po prostu rodzaj garnka. Proporcje 1.2 kg mięsa na 10 osób to chyba trochę za mało. Gotujesz to w weekend, a potem jak cytujesz „cieszysz się tym (czyli rozumiem, że jesz) przez cały tydzień ?!!!

    • Wiem co znaczy slow cooker, ale jak patrzę na anglojęzyczne przepisy to właśnie jest napisane slow cooker beef na przykład. 10 porcji w zupełności starczy mi na cały tydzień. Wychodzę z założenia, że gulasz zawiera nie tylko mięso, sam sos jest już bardzo pożywny. !00 gram mięsa na porcję to według mnie wystarczająco dużo, jeśli mowa o gulaszu.
      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *