Francuskie ciastka z truskawkami i kremem

Uwielbiam francuskie ciastka. Pamiętam, że przez pierwsze lata w Szwecji zawsze wybierałam francuskie ciastka na deser. Bardzo lubiłam francuskie z malinowym dżemem i z waniliowym kremem. Koleżanka miała wtedy małą cukierenkę i od czasu do czasu pomagałam jej w wypiekach. Po pracy zasiadałyśmy do stołu pełnego pachnących wypieków. Francuskie pochłaniałyśmy w mgnieniu oka.

francuskie ciastka

Zostały mi ostatnio resztki waniliowego kremu, więc postanowiłam upiec francuskie z kremem. Poczułam się jak za dawnych lat. To jest naprawdę szybki deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko!

Francuskie ciastka

Składniki:

na 8 ciastek

1 arkusz ciasta francuskiego

200 g waniliowego kremu

8 dużych truskawek

cukier puder do oprószenia

Waniliowy krem

3 żółtka

80 g cukru

30 g skrobii kukurydzianej

nasiona z 1 laski wanilii

300 ml mleka

30 g masła

francuskie

Zacznij od waniliowego kremu. Żółtka, cukier i skrobię wymieszaj z mlekiem w małym garnuszku. Gotuj krem cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Wtedy zestaw z kuchni. Po 2 minutach dodaj masło  i wanilię. Wymieszaj na jednolitą gładką masę. Przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.

francuskie_ciastka

Do pieczenia ciastek używam świeżego francuskiego ciasta. Uważam, że ono lepiej wyrasta niż to zamrożone. Ciasto można zrobić samemu ale zajmuje to sporo czasu...Schłodzone ciasto francuskie pokrój na 8 prostokątów. Na każdy kawałek ciasta ułóż jedną pokrojoną truskawkę. Na wierzchu połóż łyżkę kremu i zwiń. Natnij i Ułóż ciastka na blasze w odstępach i wstaw do  nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz przez około 20 minut. Ciastka powinny być rumiane i wyrośnięte.

30 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *