Francuskie tosty ale jakie!

Jak wspomniałam wczoraj upiekłam chleb. Prosty pszenny chleb z foremki, oczywiście na zakwasie ku radości moich dzieci. Maleństwo nie marudzi, ale starszyzna jak widzi jakieś ziarenka albo suszone owoce w chlebie to wybrzydza. Więc wczoraj upiekłam prosty pszenny chleb na pszennym zakwasie z myślą wykorzystania go na francuskie tosty.

Tym razem zrobiłam podwójne tosty z niespodzianką. Po przekrojeniu gorącego tosta wypływa z niego roztopiona nutella, a że bardzo lubię twaróg z czekoladą dodałam jeszcze łyżkę serka typu ricotta.

tosty z nutella i serkiem

Przepis na francuskie tosty

Składniki:

na 6 tostów

  • 6 kromek chleba foremkowego
  • 3 łyżek nutelli
  • 3 łyżek serka ricotta
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Wykonanie:

  • Na trzech kromkach chleba ułóż łyżkę nutelli i serka. Przykryj drugą kromką.
  • Roztrzep jajka z mlekiem i solą. Zamocz kanapkę z obu stron i smaż na lekko rozgrzanej patelni z dodatkiem masła.
  • Po usmażeniu tosta przekrój go na pół po przekątnej.
  • Podawaj tosty na ciepło.

francuskie tosty z nutellą

Tosty francuskie smakuję super nawet z czerstwego pieczywa. Zrobiłam kiedyś francuskie tosty z czerstwej chałki. Polecam również pudding z chleba.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *