Francuskie tosty z twarożkiem i owocami

Francuskie tosty z twarożkiem i owocami to pyszne śniadanie. Moje dzieci bardzo lubią francuskie tosty i kiedy mam trochę czerstwego chleba to wiem jak go wykorzystam- smażę francuskie tosty. Na dzisiejsze tosty wykorzystałam szafranową brioszkę. U mnie w domu nic się nie marnuje. Takie śniadanie to prawdziwy luksus i pomyśleć, że z czerstwej bułki. Kiedyś te tosty nazywały się biednym rycerzem. Ta nazwa wciąż jest popularna w Szwecji. Szwedzi nazywają francuskie tosty fattiga riddare. Czy takie biedne…

francuskie tosty

francuskie tosty z twarogiem

Francuskie tosty

Składniki:

na 2 porcje

4 kromki szafranowej brioszki

1 jajko

100 ml mleka

¼ łyżeczki cynamonu

1 banan

2 łyżki suszonej żurawiny

50 g twarożku

5 łyżek golden syropu

1 łyżka soku z pomarańczy

masło do smażenia

francuskie tosty przepis

Jajko rozmąć z mlekiem i cynamonem. Zanurz kromki brioche, a po chwili odwróć na drugą stronę. Rozgrzej masło na patelni i smaż francuskie tosty na złoty kolor po obu stronach. Rozpuść golden syrop, dodaj sok pomarańczowy. Pokrój banana na plasterki i usmaż na maśle. Dodaj żurawinę i smaż przez 1 minutę. Posmaruj dwa tosty twarożkiem i przykryj nieposmarowanymi tostami. Na wierzchu ułóż banany z żurawiną i polej syropem. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *