Fried rice z kurczakiem

Fried rice z kurczakiem to typowe danie z resztek obiadowych. U mnie zawsze zostaje ryż, który mogę wykorzystać do jambalaya lub zrobić fried rice. Są różne rodzaje  fried rice (po polsku oznacza ryż smażony),  zarówno wersja mięsna jak i warzywna ale wspólną cechą jest to, że na koniec to dania dodaje się roztrzepane jajka.

fried rice z kurczakiem

Skusiłam się dzisiaj na fried rice z kurczakiem, ale zamiast tradycyjnej piersi kurczaka użyłam w tym daniu odfiletowane udka. Nie myślcie, że je samma filetowałam jak mój biedny brat. W Szwecji odfiletowane udka z kurczaka można kupić dopiero od kilku lat, a to za sprawą Nigelli, która w swoich przepisach często stosuje takie mięso. Jeśli macie problemy ze zdobyciem filetów, to zatrudnijcie mężów do odfiletowania, tak jak to zrobiła  moja bratowa.

Głównym składnikiem tej potrawy jest jak najbardziej ryż, koniecznie długoziarnisty, u mnie zawsze basmati. Ryż musi też odparować za nim zostanie wymieszany z resztą składników, bo inaczej będzie paćka.

Fried rice zawiera również mnóstwo warzyw, które można skomponować według własnego uznania. Pyszny, szybki obiad, który na pewno będzie wam smakować!

ryż smażony z kurczakiem

Przepis na fried rice z kurczakiem

Składniki:

5/6 porcji

  • 4 ½ dl ryżu basmati,
  • 600 g odfiletowanych udek z kurczaka
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę świeżego imbiru
  • 2 łyżki jasnej soi, tajlandskiej
  • 200 g pieczarek
  • 3 małe papryki w różnych kolorach
  • 1 mały por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka słodkich kasztanów
  • 1 czerwona chili
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 jajka

Wykonanie:

  • Ugotuj ryż na sypko i pozostaw do oparowania.
  • Udka kurczęce podziel na mniejsze kawałki i usmaż na oleju z dodatkiem, curry i imbiru.
  • Paprykę i chili oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Obrany czosnek, pieczarki i por pokrój w plasterki. Dodaj warzywa do kurczaka i smaż al dente.
  • Teraz dodaj odparowany ryż, soję, wymieszaj i smaż wszystko razem. Gdy już fried rice jest gorący, dodaj posiekaną pietruszkę i rozmącone jajka. Mieszaj energicznie i smaż, dopóki jajka się nie zetną.
  • Podawaj fried rice posypany pietruszką lub kolendrą

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *